rikukivela

YLE:n rimanalitus

Naisten seiväshypyn loppukilpailu 2016 olympiakisoissa päättyi äsken. YLE:n televisiokanavilla ei näytetty yhtään edes mitaliin johtanutta hyppyä. YLE näytti omaa kuvaa monin paikoin tänäänkin. Kun jotain merkittävää tapahtui, joka oli jo Suomessa näytetty, se näytettiin toiseen kertaan Suomessa sen päätyessä ns. kansainväliseen kuvasyötteeseen. Tällä välin YLE olisi voinut näyttää Suomessa näkemättömiä seiväshyppyjä ja muuta. YLE:llä on jopa oma kameramies (ellei useita) paikan päällä (selostaja ainakin kertaalleen kertoi eräässä lähetyksessä tämän, suomalaisten suoritustenvälisestä kuvaamisesta sen olisi voinut myös päätellä). YLE:llä on mahdollisuus näyttää kaikkien yleisurheilun suorituspaikkojen kisajärjestäjien kameramiesten kuvasignaalia (näinhän suomalaisten suoritukset näytettiin), vaikka ne eivät olisi ns. kansainvälisessä kuvasyötteessä. YLE ei siis kuvannut omalla kameramiehellään suomalaisten varsinaisia kisasuorituksia.

 

Naisten 5000 metrin juoksukilpailun ratkaisuhetki jäi Suomessa näkemättä, kun David Söderbergin merkityksettömän heiton uusintaa pyöritettiin kahteen tai kolmeen kertaan. Aivan hyvin olisi voinut näyttää vain Davidin suorituksen ilman uusintaa sillä kertaa. YLE:llä on myös mahdollisuus näyttää kahta kuvaa yhtä aikaa, joten juoksun ratkaisu olisi voinut pyöriä pienessä kuvaikkunassa samaan aikaan Davidin suorituksen aikana.

 

Omana aikanani ei ole ennen tällaista sattunut, että kaikki mitalisuoritukset jäävät näkemättä. Poikkeuksellisen huonoa oli tämän vuoden EM-kisojen miesten seipään näyttäminen, siinä vain mitalisuoritukset näytettiin tallenteina sekä ainoat suorana näytetyt hypyt olivat Renaud Lavillenien kolme pudotusta aloituskorkeudesta.

 

Tämä vain tämän päivän yleisurheilusta. Myös ns. kansainvälinen kuvasyöte on ollut huonoa, missä ei valitettavasti ole mitään uutta. Tulevan juoksun kärkinimien lämmittelykenttäkuvaa näytetään minuuttitolkulla, kun samaan aikaan kenttälajissa tehdään ratkaiseviakin kisasuorituksia. Juoksuilla on jostain syystä ylivalta-asema. Naurettavasti myös ottelun ei-kuuman erän juoksut näytetään pitkine esittelyineenkin kokonaan, koska juoksu.

 

Kuka muistaa, kun ns. digibokseista kauhulla puhuttiin tulevaisuuden asiana ja pakkohankintana, että kansaa rauhoitettiin ja innostettiin mm. sillä, että esim. yleisurheilussa jokainen voisi digiboksistaan valita seurattavakseen omat kameransa? Minä esimerkiksi olisin voinut seurata naisten seiväshyppyä televisiosta tänään siinä määrin kuin olisin halunnut. Teknisesti tämä olisi mahdollista. Miksi tämä ei ole toteunut, vaikka analogilähetykset Suomessa on jo kokonaan lakkautettu?

 

Surkeaa toimintaa.

 

Yleisenä huomiona se, että kansallisuusaate, kansallisuusperiaate pilasi nämäkin kisat. Suomalaisten suorituksia näytetään sen kustannuksella, että kisan yleinen seuraaminen menee pilalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Kansallisuusaate, kansallisuusperiaate (lainasana "nationalismi") on myös syypää siihen, että kisoissa eivät ole parhaat urheilijat mukana, koska urheilijoita syrjitään kansalaisuuden mukaan.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Liekö kirjoituksellani vaikutusta tai jotain, mutta tänään YLE ei näyttänyt kahteen kertaan mitään. Niin sanotusta kansainvälisestä kuvasyötteestä poikettiin tänään enemmän kuin kertaakaan näissä kisoissa. Juoksut näytettiin. Naisten korkeuskisa sivuutettiin lähes täysin, muutama hyppy tuli tallenteena kauan niiden jälkeen. Mitalit ratkaisseita pudotuksia muun muassa ei näytetty. Yleisurheilustadionille siirryttiin vasta puolisen tuntia korkeuskisan alkamisen jälkeen, ohjelmatiedoista poiketen. Sinä aikana olisi voinut näyttää korkeushyppyä, vaikka keihäänheiton tarkkaan seuraamiseen olisi päätetty panostaa. Silloin ei ollut muita lajeja käynnissä. Nyt näytettiin jotain ihme aineistoa ilmeisesti keihäänheittoon liittyen (en katsonut).

YLE ei näyttänyt yhtään palkintojenjakoa tänään, vaan niiden aikana aina jotain muuta (mm. keihäsmiehiä vetelehtimässä kisapaikalla). Palkintojenjakoajan käyttäminen hyödyksi oli parannus aikaisempaan.

Rio Areenassakaan pelkästään korkeushyppyä seurannut kuvasyöte ei näyttänyt kaikkia hyppyjä. Tämän huomasi lähetyksessä siitä, että hyppyvuorossa olleen kilpailijan takana seuraavana vuorossa olevan hyppyä ei useaan kertaan näytetty seuraavana (ja ollenkaan). Eli oliko käytössä kaksi hyppypaikkaa? Yleensä näin on vain karsinnassa, nyt oli tavanomaista enemmän loppukilpailuun päässeitä hyppääjiä.